Hoe Studio Ubique een wereldwijd webdesignbedrijf heeft opgebouwd

Door: Kelsay Bryant, 99designs • 3 jaar geleden

Studio Ubique (ook bekend als Lennart de Ridder), gevestigd in Nederland, begon in 2002 met zijn vader in de drukkerij. Terwijl hij zijn creatieve carrière opbouwde in drukwerk, branding en marketing materiaal, begon hij pas te experimenteren met webdesign in een later stadium.

Tegenwoordig werkt hij als zijnde ‘Studio Ubique’ met passie als fulltime freelancer gericht op websites, landingspagina’s en e-commerce websites voor bedrijven over de hele wereld. We spraken met hem over zijn carrière bij 99designs, de webdesign trend waar hij het meest enthousiast over is en de slimme betekenis achter zijn bedrijfsnaam.

Locatie: Nederland
Specialty: Web- & UI/UX design

Vertel ons iets over jezelf

In het kort… Studio Ubique werd in 2012 opgericht door Lennart de Ridder. We zijn gevestigd in Nederland en wij creëeren ultieme online ervaringen voor web gebruikers en helpen bedrijven via digitale platforms met hun klanten te communiceren. Ik werk voornamelijk thuis en heb sinds 2007 veel ervaring opgedaan bij (reclame)bureaus.

Mijn ontwerpcarrière was een reis langs drukkerijen en reclamebureaus waar ik o.a. werkte als grafisch ontwerper. Na een paar jaar heb ik mijn passie gevonden in webdesign. Sinds 2012 ben ik gestopt met “werken” en ben ik verder gegaan met mijn hobby en passie.

Hoe ben je bij grafisch ontwerp betrokken geraakt?

Ik ben in 2002 bij mijn vader in de drukkerij begonnen. Sindsdien ben ik bezig geweest met logo’s, huisstijlen, brochures, flyers en al het andere drukwerk maar ook als printoperator ben ik actief geweest.

Na een tijdje vroeg een klant ons of we ook websites konden ontwerpen. Dat was toen iets nieuws, en dat was achteraf hét een keerpunt in mijn carrière.

Wat trok je in het bijzonder aan webdesign?

Een website is een van de belangrijkste tools die een bedrijf heeft om zichzelf te promoten, dus de eerste indruk telt echt! Ik vind het leuk als ik mijn werk online terug zie, ‘shining’ op desktops en andere apparaten. Zeker als de code ook nog eens 100% perfect is.
.

Welke webdesigntrends heb je onlangs opgemerkt? Wat vind je het leukst aan de richting die technologie uitgaat?

Asymmetrie. 2016 brak de regel van symmetrie. Ik vind het leuk, maar ik zie dat de klanten iets traditionelers willen, zoals een standaard horizontale koptekst bovenaan enz. Het is moeilijk om ze te overtuigen en ze verschillende trends te laten zien. Bijvoorbeeld de site van Beoplay. Ik hou van de ruimte, netheid, balans, functie, het is gewoon geweldig. Maar het moet ook functioneel zijn en omzet genereren. Een mooi ontwerp is niet alleen belangrijk, het moet ook functioneel zijn!

Heeft u een favoriet project of klant? Kunt u ons er iets over vertellen?

Mijn favoriete project? Eigenlijk elk webproject. Ik hou helemaal niet meer van logo’s ontwerpen of andere grafische uitingen. Ik concentreer me echt op websites, landingspagina’s en e-commerce websites.

Eerlijk gezegd vind ik het leuk als internationale klanten mij vragen om een ​​(her)ontwerp van hun website. Het maakt me trots.

Werk je fulltime als freelancer?

Ik werk voornamelijk voor een breed scala aan (reclame)bureaus en webontwikkelaars die Studio Ubique inhuren voor webdesign projecten, voornamelijk gevestigd in Nederland, heel Europa maar ook de VS.

Daarnaast doe ik hier bij 99designs mee aan wedstrijden en 1-op-1 projecten. Meestal werk ik 50-60 uur per week om alles op tijd uit te werken!

Hoe heeft 99designs uw carrière beïnvloed?

Sinds 2010 was ik druk bezig op andere wedstrijdplatforms in Nederland en had ik nog nooit van 99designs gehoord. Google hielp me na mijn zoektocht naar “internationale wedstrijden” en 99designs stond bovenaan.

Sinds 2012 werk ik alleen bij 99designs. Alles ziet er hier goed uit. Het is goed georganiseerd, de ontwerper en de klant worden beschermd, de prijzen zijn marktconform, de klant wordt gecontroleerd door 99designs en dat werkt geweldig voor mij als ontwerper.

Ik geniet van de kans om te strijden tegen de allerbeste designers ter wereld. Deelname aan deze wedstrijden is voor mij een uitstekende gelegenheid om mijn vaardigheden verder aan te scherpen en mijn ervaring te vergroten.

Hoe ben je op de naam Studio Ubique gekomen?

Dat was het moeilijkste deel toen ik begon in 2010. Er waren veel opties, maar de meeste domeinnamen waren al bezet. Enigszins gefrustreerd koos ik voor Studio Ubique.

Ubique betekent “overal” in het Latijn en past perfect bij mijn diensten. Sinds ik deelneem aan 99designs, heb ik een internationaal portfolio opgebouwd. Studio Ubique is dus overal en komt de naam uitstekend ten goede.

Wat doe je als je geen websites maakt?

Meestal ben ik toch wel bezig met webdesign, want dat is mijn passie. De paar keer dat ik wegga, breng ik tijd door met het gezin, ben ik op vakantie of kijk ik naar series.

Wat vind je het leukst aan wonen in Nederland?

Eerlijk gezegd? Ik zou graag naar de VS of Canada willen emigreren ;). Maar wat ik echt leuk vind aan ons kleine land, vooral aan mijn woonplaats, is dat ik vlakbij het water woon. Mijn huis is verder ook nog eens omgeven door bos, heide en zandverstuivingen.

Gerelateerde blogs

Door: Lennart de Ridder • 1 jaar geleden

10 ontwerptips voor de mooiste mobiele apps

Door: Lennart de Ridder • 3 jaar geleden

9 hypermoderne webdesigntrends voor 2018

Door: Lennart de Ridder • 1 jaar geleden

Top 11 UI- en UX-trends om winst te maken in 2019