UI ideeën & inspiratie

Hoe we aan deze wijsheid komen? Onder andere door resultaten van de A/B testen onder de loep te nemen die toonaangevende bedrijven delen zoals Netflix, Google en Booking.

Maar wat bedoelen we dan precies met ‘gebruiksvriendelijkheid’? Over welke verbeteringen praten we dan? We zullen hieronder wat tips delen.

1. Inline Validatie

Als je te maken hebt met formulieren en foutmeldingen, is het vaak beter om te proberen te detecteren of iets niet klopt en dit direct te laten zien aan je bezoeker. Het beroemde interactiepatroon dat hier wordt benadrukt, is natuurlijk inline-validatie. Door een foutmelding te tonen zoals deze zich voordoet, zoals rechts, onder of zelfs in het invoerveld. Ideaal om direct te corrigeren in het veld zoals deze in de context verschijnt. Als je naderhand foutmeldingen weergeeft bijvoorbeeld na het gebruik maken van de verstuur button, worden mensen genoodzaakt om extra werk te doen door zich proberen te herinneren wat ze een aantal stappen terug aan het doen waren.

Elk formulier heeft zijn eigen aanpak nodig echter is in grote lijnen een inline-validatie op je formulieren een grote verbetering qua gebruiksvriendelijkheid … en uiteindelijk de conversie.

2. Eén kolom in plaats van meerdere kolommen

Het beste is om een lay-out met één kolom in plaats van meerdere kolommen te hebben. Een lay-out met één kolom geeft de bezoeker meer controle over het verhaal. Het moet de bezoeker op een meer voorspelbare manier van boven naar beneden kunnen leiden. Terwijl een lay-out met meerdere kolommen een extra probleem met zich meebrengt door de bezoeker af te leiden van het kerndoel van de pagina.

Begeleid je bezoekers met een verhaal en een opvallende call to action onderaan de pagina i.p.v. je layout vol te gooien met meerdere call to actions. Mits natuurlijk een pagina te lang is, kun je deze hier en daar nog een keer terug laten komen op de layout. Een mooi voorbeeld wat door ons is gerealiseerd is hier te zien op de blog pagina van Yieldt.

3. Klantbeoordelingen

In plaats van over jezelf te praten is er geen betere manier dan dat klanten hun ervaringen online delen over jouw bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld Google reviews, Kiyoh of Trustpilot als onafhankelijk programma. Google biedt deze dienst gratis aan en zorgt ook direct voor een betere vindbaarheid in de lokale zoekresultaten.

Klantbeoordelingen zorgen ook nog eens voor het verhogen van je conversie. Het zien dat je klanten / gebruikers je steunen en over je bedrijf praten, kan een geweldige manier zijn om een oproep tot actie te versterken. Bekijk hier een voorbeeld van Studio Ubique.

4. Minder formuliervelden

Veel gehoorde wens van onze klanten is om zoveel mogelijk formuliervelden in hun formulieren te plaatsen. Ze willen tenslotte zoveel mogelijk te weten komen van hun toekomstige klant. Echter … bezoekers zitten van nature niet t e wachten op veel werk, zeker niet als ze op zoek zijn naar ‘snel’ contact. Het risico dat je bezoekers opgeven en wegklikken is groot.

Vraag jezelf af of elk veld echt nodig is en verwijder zoveel mogelijk velden. Als je echt veel optionele velden hebt, overweeg dan om ze in meerdere stappen (in tabs) aan te bieden. Het is zo gemakkelijk om je formulieren op te blazen, maar minder velden zullen beter converteren. En je kunt tenslotte met een telefoonnummer én een e-mail, altijd de aanvrager de ontbrekende informatie aan laten vullen. Een voorbeeld van wat wij bedoelen is de website van The Grit Movement.

5. Primaire en secundaire actieknoppen

Nog een belangrijke bij UX design! Primaire en secundaire actieknoppen. Ook een veelgehoorde vraag van de klant die na het zien van het ontwerpvoorstel met de vraag komt of de buttons niet allemaal hetzelfde kunnen qua stijl, want dat is mooier. Hier zouden we met plezier een compleet blog over kunnen schrijven maar voor nu houden we het beperkt.

De primaire actieknop, button genaamd, is een actie waarbij de gebruiker het belangrijke doel kan bereiken. Secundaire acties zijn acties die minder belangrijk zijn. Een button met als actie om iets te bestellen, contact op te nemen of bijvoorbeeld een offerte aan te vragen zijn belangrijker dan een button met als functie om iets te annuleren, een ‘lees verder’ of een ‘verwijder’ knop. Je wilt tenslotte je bezoeker tot actie over laten gaan dus deze knop moet duidelijker naar voren komen en noemen we de primaire actiebutton.

Dit is direct het antwoord op de vraag waarom we maximaal twee soorten buttons ontwerpen in een website of webshop en niet één. Door aandacht te besteden aan het ontwerp van deze buttons, wordt elke gebruikers workflow gestroomlijnd en krijgen de gebruikers meer zekerheid voordat ze klikken.

Toch nog vragen of heb je feedback voor ons? Laat het ons weten!