9 hypermoderne webdesigntrends voor 2018

Door: Lennart de Ridder • 3 jaar geleden

Als digitaal medium is webdesign veel meer onderhevig aan technologische verschuivingen dan zijn traditionele printvoorgangers. Maar we zijn nu 18 jaar in het nieuwe millennium, dus dat is geen verrassing, toch? Wat verrassend is, is de manier waarop webontwerpers het hoofd blijven bieden aan toenemende technische uitdagingen en er nog steeds in slagen om sites te maken die gebruiksvriendelijk, duidelijk en innovatief zijn, consistent met de huisstijl, aanpasbaar aan elk denkbaar apparaat en gewoon mooi tegelijk.

Webdesign trends 2018

In 2017 werd veel vooruitgang geboekt, waaronder het mobiele gebruik dat het browsen op de desktop uiteindelijk inhaalde. Dit betekent dat 2018 de mobiele functionaliteit volledig zal moeten gebruiken op manieren die we nog nooit eerder hebben gezien, terwijl desktops moeten blijven evolueren om relevant te blijven.

Laten we, met dat alles in gedachten, eens kijken naar enkele opmerkelijke trends op het gebied van webontwerp die in 2018 de overhand zullen nemen.

Hier zijn 9 webdesigntrends die u in 2018 moet kennen

1. Slagschaduwen en diepte

Het gebruik van schaduwen is niet nieuw, dus waarom zou je het noemen? Hoewel schaduwen al een tijdje een hoofdbestanddeel van webdesign zijn, zien we dankzij de vooruitgang van webbrowsers nu enkele opwindende variaties. Met rasters en parallaxlay-outs spelen webontwerpers meer dan ooit met schaduwen om diepte en de illusie van een wereld buiten het scherm te creëren. Dit is een directe reactie op de platte designtrend die in de afgelopen jaren populair was.

Shadowplay creëert een verrassend veelzijdig effect dat niet alleen de esthetiek van een webpagina vergroot, maar ook de gebruikerservaring (UX) helpt door nadruk te leggen. Het gebruik van zachte, subtiele schaduwen als zweeftoestand om een link aan te duiden, is bijvoorbeeld geen nieuw idee, maar door ze te combineren met levendige kleurovergangen (daarover later meer), zoals in de bovenstaande voorbeelden, wordt het driedimensionale effect van de oude schaduwen versterkt.

2. Levendige, verzadigde kleurenschema’s

2018 is absoluut het jaar voor overtollige kleuren op web gebied. Terwijl in het verleden veel merken en ontwerpers vastzaten aan webveilige kleuren, worden steeds meer ontwerpers moedig in hun benadering van kleur – inclusief oververzadiging en levendige tinten gecombineerd met kopteksten die niet langer alleen horizontaal zijn, maar opnieuw zijn vormgegeven met schuine strepen en harde hoeken.

Dit wordt deels geholpen door technologische vooruitgang in monitoren en apparaten met schermen die geschikter zijn om rijkere kleuren weer te geven. Levendige en zelfs botsende kleuren kunnen handig zijn voor nieuwere merken die meteen de aandacht van hun bezoekers willen trekken, maar het is ook perfect voor merken die zich willen onderscheiden van de ‘webveilige’ en de traditionele kleuren.

3. Particle backgrounds

Particle backgrounds zijn een geweldige oplossing voor prestatieproblemen die websites tegenkomen met een video-achtergrond. Deze animaties zijn lichtgewicht javascript waarmee beweging kan worden gemaakt als een natuurlijk onderdeel van de achtergrond, en dit alles zonder al te lang te laden.

Ze zeggen dat een afbeelding meer zegt dan duizend woorden, en een bewegende afbeelding zeker. Evenzo trekken particle backgrounds onmiddellijk de aandacht van de gebruiker, zodat merken in slechts enkele seconden een gedenkwaardige indruk van zichzelf kunnen maken. Bovendien worden dergelijke bewegende beelden steeds populairder op sociale media, waardoor oogverblindende leads worden teruggeleid naar landingspagina’s.

4. Mobile first

Zoals eerder vermeld, heeft mobiel browsen nu officieel de desktop overtroffen. Bijna iedereen winkelt tegenwoordig en bestelt op zijn smartphone. In het verleden was dit een onhandig proces dat gebruikers niet zo snel toepasten. Ontwerpers vroegen zich af: hoe krijgen we een fatsoenlijk menu, submenu en subsubmenu op een klein scherm?

Maar nu is mobiel ontwerp volwassener geworden. De ‘hamburger’ is ingeburgerd, waardoor het menu voor het kleine scherm wordt geminimaliseerd. Misschien moet u grote, mooie foto’s die uw klant u in de mobiele versie stuurt, achterwege laten, maar pictogrammen zijn veel zuiniger in termen van ruimte en zijn zo gewoon geworden dat de gebruiker ze zonder moeite begrijpt. En UX-problemen zijn gemakkelijker te identificeren en op te lossen met micro-interacties waardoor u onmiddellijk feedback krijgt over de acties van uw gebruikers.

5. Op maat gemaakte illustraties

Illustraties zijn geweldige, veelzijdige media voor het maken van afbeeldingen die speels, vriendelijk zijn en een leuk element aan een site toevoegen. Ervaren kunstenaars kunnen illustraties maken die vol persoonlijkheid zijn en afgestemd zijn op de toon van een merk – waar alle merken naar streven in markten die elk jaar drukker worden.

Hoewel deze trend perfect is voor bedrijven die plezierig en energiek zijn, kan het ertoe bijdragen dat merken die doorgaans als serieus en rechtsbesef worden beschouwd, beter benaderbaar worden voor hun klanten. Wat uw merkidentiteit ook is, er is waarschijnlijk altijd een illustratiestijl die erbij past.

6. Grote, gewaagde typografie

Typografie is altijd een krachtig visueel hulpmiddel geweest, in staat om persoonlijkheid te creëren, emoties op te roepen en de toon te zetten op een website, terwijl het tegelijkertijd belangrijke informatie overbrengt. En nu, omdat apparaat resoluties scherper en gemakkelijker gelezen worden, verwacht ik een enorme toename in het gebruik van aangepaste lettertypen. Met uitzondering van Internet Explorer, ondersteunen veel browsers handgemaakte lettertypen die door CSS zijn ingeschakeld voor webbrowsers. De trend van grote letters, contrasterende sans serif- en serif-koppen helpen dynamische parallellen te creëren, UX te verbeteren en het beste van alles: zorg ervoor dat de bezoeker je website leest.

Met name voor webpagina’s zijn headers de belangrijkste SEO-elementen en helpen ze informatie te ordenen voor de ogen van lezers. Vooruitkijkend naar 2018 zullen ontwerpers hier optimaal van profiteren met webpagina’s met grote en indrukwekkende headers die uit creatieve lettertypen zijn gemaakt.

7. Asymmetrie en onderbroken raster-lay-outs

Een grote verandering in 2017 was de introductie van asymmetrische en onconventionele ‘gebroken’ lay-outs, en deze webtrend zal in 2018 nog steeds sterk doorgaan. De aantrekkingskracht van de asymmetrische lay-out is dat deze uniek, onderscheidend en soms experimenteel is.

Hoewel grote merken met veel inhoud nog steeds traditionele op rasters gebaseerde structuren gebruiken, verwacht ik een toename van het gebruik van onconventionele lay-outs op internet, aangezien merken unieke ervaringen creëren om zich te onderscheiden. Traditionele bedrijven zijn over het algemeen niet geïnteresseerd in deze esthetiek, maar grotere merken die het zich kunnen veroorloven om een ​​beetje riskant te zijn, verwachten out-of-the-box ideeën van hun webdesigner.

8. Geïntegreerde animaties

Naarmate de browsertechnologie vordert, veranderen steeds meer websites van statische afbeeldingen en vinden ze nieuwe manieren, zoals animaties, om gebruikers te betrekken bij hun communicatieaanpak. In tegenstelling tot de eerder genoemde particle backgrounds (die over het algemeen grote achtergronden zijn), zijn kleinere animaties handig om de bezoeker te betrekken tijdens hun hele ervaring op de pagina. Afbeeldingen kunnen de gebruiker bijvoorbeeld animeren terwijl de pagina wordt geladen, of de gebruiker een interessante ‘zweefstatus’ laten zien via een link. Ze kunnen ook worden geïntegreerd om te werken met scrollen, navigeren of als het middelpunt van de hele site.

Animatie is een geweldig hulpmiddel om gebruikers op te nemen in het verhaal van een website, zodat ze zichzelf (en hun potentiële toekomst als klant) in de personages kunnen zien. Zelfs als u alleen geïnteresseerd bent in animaties voor leuke abstracte beelden, werken ze goed om zinvolle interacties voor uw bezoekers te creëren.

9. Dynamische verlooptinten

In de afgelopen jaren is plat ontwerp een veel geprefereerde trend in webdesign boven dimensionale kleuren, maar kleurverlopen maken een grote comeback in 2018. De laatste keer dat er kleurverlopen waren, werden ze voornamelijk gezien in de vorm van subtiele schaduwen om 3D ( Apple’s iOS-pictogrammen waren een goed voorbeeld).

Nu zijn kleurverlopen groot, schreeuwerig en vol kleur. De meest populaire recente incarnatie is een verloopfilter over foto’s – een geweldige manier om een ​​minder interessante afbeelding er intrigerend uit te laten zien. Een eenvoudige achtergrond met kleurovergang kan ook de perfecte trendy oplossing zijn als u geen andere afbeeldingen heeft om mee te werken.

Gerelateerde blogs

Door: Lennart de Ridder • 2 jaar geleden

10 innovatieve webdesign trends voor 2019

Door: Kelsay Bryant, 99designs • 3 jaar geleden

Hoe Studio Ubique een wereldwijd webdesignbedrijf heeft opgebouwd

Door: Lennart de Ridder • 3 jaar geleden

9 hypermoderne webdesigntrends voor 2018