10 innovatieve webdesign trends voor 2019

Door: Lennart de Ridder • 2 jaar geleden

Moeilijk te geloven, maar 2019 betekent dat we het laatste hoofdstuk van het decennium ingaan. Het internet is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid en veranderd: we hebben de heerschappij van mobiel gezien, de introductie van AR, VR, AI, AMP en vele andere acroniemen. Hoe opwindend al deze nieuwe technologie ook is, waar we deze veranderingen echt zien en voelen, bevinden zich in webdesigntrends.

10 innovative web design trends for 2019

In enkele jaren zijn ontwerptrends gestegen naar ongebreidelde creativiteit, waarbij rasters en traditionele stockfoto’s worden verlaten voor levendige illustraties, gedurfde kleurenschema’s en asymmetrische lay-outs. Andere jaren hebben technologische vooruitgang ertoe geleid dat websites slimmer zijn geworden, met machine learning en subtiele interacties, en die veranderende paradigma’s hebben ontwerptrends gedreven.

In de webdesigntrends van 2019 zullen deze twee kanten van de medaille – esthetiek en technologie – als nooit tevoren samenkomen.

Hierbij de meest dominante voorspellingen van webtrends voor 2019, maar dit is zeker niet het laatste woord over creatieve innovatie. Want als er één ding is dat we met zekerheid kunnen zeggen over 2019, is het de laatste oproep aan webontwerpers om hun stempel te drukken op het decennium.

10 webdesigntrends die in 2019 enorm zullen zijn

 

1. Serifs op het scherm

We hebben allemaal de regel gehoord dat serifs zijn voor afdrukken en sans serifs voor scherm. Maar waar zijn ontwerptrends voor om de conventie een beetje door elkaar te schudden?

Hoewel sans, met zijn duidelijke leesbaarheid, nog steeds de go-to is voor langere periodes van websiteteksten, wenden steeds meer merken zich tot vetgedrukte serifs in andere aspecten van hun ontwerpen, zoals headers en callouts. Daar is een goede reden voor: schreven zijn ontworpen om decoratief te zijn, waardoor ze perfect zijn om te benadrukken.

En ook al worden schreven vaak geassocieerd met het verleden, ze hebben veel karakter en zijn beter aanpasbaar dan je misschien denkt. Neem bijvoorbeeld de afgeronde schreven die in de vrolijke branding van Mailchimp passen. Of de wigschreefjes en gewaagde streken die een moderne look voor Medium creëren.

2. Zwart-witpaletten

Kleur is een van de belangrijkste elementen van een website. Het cultiveert een sfeer, verenigt een merk en leidt gebruikers door een interface door visuele oriëntatiepunten te creëren. Voor 2019 zien we gedurfd zwart-wit webdesign indrukwekkende uitspraken doen.

Kleur is letterlijk hoe we de wereld zien doordat lichtdeeltjes worden geabsorbeerd. Als kleur ontbreekt, beginnen we de wereld anders te zien: texturen en vormen worden duidelijker en de wereld lijkt merkbaar langzamer.

Wit op zichzelf is schoon en gereserveerd, terwijl zwart sterk en assertief is. Combineer deze en je krijgt een heel opvallende look.

Ironisch genoeg is het grootste effect dat zwart-witontwerpen kunnen hebben, de combinatie met minimale hoeveelheden kleur. Het toevoegen van een accentkleur zal niet alleen de zee van zwart-wit doorbreken, maar zal ook interessante punten en call-to-action doen opvallen.

3. Natuurlijke, organische vormen

Hoewel webpagina’s doorgaans zijn opgezet voor systematische rasters, wenden ontwerpers zich tot natuurlijke vormen en vloeiende lijnen. Geometrische structuren zoals vierkanten, rechthoeken en driehoeken met hun scherpe hoeken geven wel een gevoel van stabiliteit, maar 2019-trends gaan meer om een ​​gevoel van toegankelijkheid en comfort.

Omdat organische vormen van nature onvolmaakt en asymmetrisch zijn, kunnen ze diepte geven aan een webontwerp waardoor pagina-elementen opvallen. Ze zijn gebaseerd op de natuur (denk aan de gebogen vormen van bomen en heuvels), maar vrij getekende elementen kunnen de spontaniteit van door de mens veroorzaakte ongelukken zoals verfspatten vangen. Het doel hier is dat webontwerpen menselijk en levend aanvoelen door de illusie van beweging.

4. Glitch art

Geen enkele trendlijst zou compleet zijn zonder dat een of andere vorm van retro-design zijn comeback maakt. In het geval van glitch-art is het retro misgegaan – die momenten waarop gekreukelde film of een langzame inbelverbinding leidde tot een vervormd, zij het onbedoeld opvallend beeld.

Glitches zijn significant in onze moderne tijd waarin computers zo wijdverbreid zijn. We zijn bang dat de machines het overnemen, maar we weten ook niet wat we zonder hen zouden moeten doen. Daarom zorgt de uitsplitsing van technologie voor een aantrekkelijk onderwerp, zowel als idee als in de uitvoering van het ontwerp, waar het de aandacht van de kijker kan trekken naar die delen van de site die kromgetrokken, dubbel belicht en glitchy zijn. Het is een vreemde, futuristische tijd waarin we leven, en niemand weet precies waar het allemaal naartoe gaat. Glitch-art versterkt dit gevoel van desoriëntatie door websites een uitgesproken psychedelische uitstraling te geven.

5. Micro-interacties

Micro-interacties zijn acties met één doel: de gebruiker verrassen en een beleving creëren dat uitnodigend en menselijk is. Elke keer dat je een kleine actie op een website of app onderneemt en er een specifieke reactie op komt, is dit een micro-interactie. Als je een Twitter-pagina vernieuwt en een piep hoort, is dit een micro-interactie. Of als je op Facebook kijkt, is het rode pictogram dat je berichtentelling aangeeft – je raadt het al – een micro-interactie.

Dit zijn de meest voorkomende toepassingen ervan, maar in 2019 zullen webpagina’s in hoge mate hun meer interactieve incarnaties bevatten. Beweeg en scroll animaties, klokkenspel en nog veel meer. Al met al is dit een manier om uw publiek bij uw website te betrekken, om op subtiele wijze informatie over hun acties en gebruik aan de gebruikers door te geven en webpagina’s een beetje slimmer te laten aanvoelen.

6. Chatbots evolueren

Chatbots zijn al een tijdje in opkomst, maar zullen in 2019 eindelijk meer in de schijnwerpers komen te staan. Dit komt vooral door de vorderingen in AI en machine learning, waardoor ze intelligenter en efficiënter worden.

De nieuwe chatbots zullen steeds vaker verschijnen op webpagina’s met hogere aanpassingsniveaus dan we in eerdere iteraties hebben gezien. Heldere kleuren maken ze niet alleen prominenter op de pagina, maar ook uitnodigender. We kunnen ook een toestroom van vriendelijke mascottes voorspellen om merken te vertegenwoordigen en deze bots een persoonlijk gezicht te geven.

7. Nog meer video-inhoud

U heeft geen uitlegvideo nodig om u te vertellen dat videocontent voor internet niets nieuws is. Video diversifieert niet alleen de pagina, maar is ook geschikt voor een veel onderweg publiek dat niet de tijd heeft om veel tekst te scannen.

Nieuw is de stap die Google heeft gezet in de richting van gemengde zoekresultaten, met video-inhoud boven standaard webpagina’s. Dit heeft ertoe geleid dat websites prioriteit hebben gegeven aan videoproductie om zichzelf gemakkelijk doorzoekbaar te maken en inhoud op de meest efficiënte en deelbare manier aan te bieden.

8. Minimalisme

Misschien wel een van de meest klassieke en tijdloze trends in webdesign, minimalisme is vaak de favoriete esthetiek. Hoe minder elementen en inhoud op een website, hoe minder uw publiek hoeft na te denken. Als een website op de juiste manier is ontworpen, laat het de gebruiker precies zien waarnaar ze op zoek is.

Minimalisme zal het digitale landschap blijven domineren in 2019. Animaties en fade-in-effecten die scrollen aantrekkelijker maken, zullen webpagina’s de vrijheid geven om hun inhoud te verdelen en zo resulteren in meer witruimte, contrast en duidelijke typografie zonder al te veel afleidende elementen.

9. Duimvriendelijke navigatie

Nu mobiel browsen de desktop stevig heeft ingehaald, wordt het ontwerp in het algemeen steeds duimvriendelijker. Een van de belangrijkste onderzoeken op dit gebied was dat van Josh Clark met zijn boek Designing for Touch, waarin hij onderzoekt hoe gebruikers hun mobiele telefoon vasthouden en hoe hun bewegingen, met name die van de duim, verwerkt moeten worden in het webdesign proces. Gebruikers zullen nu steeds vaker navigatie op maat tegenkomen, zoals het hamburgermenu dat naar de onderkant van mobiele schermen is verplaatst.

10. Diversiteit

Te vaak vergeten mensen dat internet altijd vergezeld is gegaan van een paar andere belangrijke W’s: ‘World Wide’. Het internet verbindt miljarden mensen over de hele wereld uit verschillende culturen, capaciteiten, leeftijden, genderidentiteiten – mensen die willen om zichzelf weerspiegeld te zien in hun inhoud in plaats van te grijnzen met stockfoto’s.

Zelfs kleine overwegingen uit het verleden (zoals de verschillende huidskleuren van Apple voor emoji’s) hebben een lange weg afgelegd om mensen van alle rangen en standen een beetje meer welkom te laten voelen in de digitale ruimte van een merk. In 2019 zouden webontwerpers nog grotere sprongen moeten maken in de richting van inclusiviteit, van verbeterde toegankelijkheidsnormen tot sociaal bewuste en diverse beelden. De wereld heeft nog een lange weg te gaan in deze arena, maar deze ontwerpers kunnen hun vak gebruiken om aan te tonen dat het internet zou moeten gaan over echte mensen die echte verbindingen leggen.

Gerelateerde blogs

Door: Lennart de Ridder • 1 jaar geleden

10 ontwerptips voor de mooiste mobiele apps

Door: Lennart de Ridder • 3 jaar geleden

9 hypermoderne webdesigntrends voor 2018

Door: Lennart de Ridder • 1 jaar geleden

Top 11 UI- en UX-trends om winst te maken in 2019